Dişeti Hastalıkları ve Tedavisi

Dişeti Hastalıkları ve Tedavisi

Ağız ve diş bakımının yetersiz olması, dişeti hastalıklarının oluşumunu hızlandırır. Toplumda dişeti hastalıklarına yaygın olarak %75 gibi oldukça yüksek düzeyde rastlanır. Dişeti iltihabı oluşup artış göstermeye başladığında dişleri tutan kemik dokusunda erime baş gösterir. Dişler çürüksüz olsa bile sallanabilir ve kaybedilebilir. Dişeti hastalıkları ilerlediğinde ise; genel sağlığımız da olumsuz yönde etkilenir. Dişeti hastalıkları dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70'inden dişeti hastalıkları sorumludur. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi; doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.

Dişetleri ağzımızın ve dişlerimizin altyapısını oluşturur. Nasıl ki sağlam bir yapı için sağlam bir temele ihtiyaç varsa; dişlerimiz veya üzerine yapılacak protetik restorasyonların da sağlıklı olabilmesi için sağlıklı dişetlerine ihtiyaç vardır. Sağlıklı dişeti gülkurusu pembe renkte olup dişleri sıkıca sarmaktadır. Portakal kabuğu görünümdeki sağlıklı dişeti sert kıvamlıdır. Diş üzerinde bıçak sırtı gibi sonlanmalı ve kanamalı olmamalıdır. Bunun yanı sıra dişetlerinin kırmızı renkte olması da dişetlerinin sağlıklı olmama ihtimalini ortaya koyar.

Dişeti sağlığı neden bozulur : Temel neden kötü ağız hijyeni ve bunun sonucu oluşan diş taşlarıdır. Bunun yanı sıra bazı sistemik hastalıklar da dişetlerini olumsuz yönde etkiler. Örneğin lösemi gibi.

Tartar (diştaşı) nasıl oluşur? : Gıda artıkları tükrükteki minerallerle birleşerek diş ve dişetleri etrafında kireç tabakaları oluştururlar. Bu kireç tabakaları başlangıçta yumuşaktırlar. Ancak hızla sert tabakalara dönüşürler. Fırçalayarak bunları dişlerinizden uzaklaştıramazsınız. Ancak diş hekiminiz; genel hatlarıyla diş taşı temizliği ve oral hijyen motivasyonundan ibaret olan faz 1 tedavi ile diş taşlarını uzaklaştırabilir. Diş taşları bütün dişeti hastalıklarının etken faktörüdür. Nihai itibarı ile ağızdan bilinçli ve ehil ellerce uzaklaştırılması gerekir. Ancak ''nasılsa diş hekimim temizler'' mantığı ile ağız hijyen uygulamalarından uzak durmak her işlemden sonra diştaşı birikimine çanak tutar. Önemli olan diş taşlarını temizletmek değil, dişleri temiz tutmaktır. Çünkü diş taşı temizliği kozmetik bir iş değil, bir tedavi biçimidir.

Hangi aralıklarla diş taşları temizlenmelidir? : Bunun bir periodu yoktur. Çünkü muayeneler ve kontroller arası geçirilen sürede amaç dişleri ve ağız dokularını temiz tutmaktır. Bunun yerine 6 ayda bir hekim kontrolü daha uygun bir öneri olacaktır. Gereklilik hallerinde diş taşı temizliği daha doğru bir ifadedir.

Dişeti hastalığını nasıl fark edebilirim? : Dişeti hastalıkları, kısaca dişi çevreleyen dokuların iltihabı olarak kabul edilir. Genellikle ağrı vermezler. Bu da; kişinin dişeti hastalığının farkına geç varmasına sebebiyet verir. Bu yüzden bu hastalığa sinsi bir hastalık dersek yerinde olur. Sağlıklı dişeti gülkurusu pembe renkte, diş üzerine sıkı sıkıya yapışık ve bıçak sırtı gibi keskin sonlanan, kanamasız ve şişkin olmayan yapıdadır. Sağlığın bozulması ile öncelikle renk kırmızımsılaşır, diş eti hafif şişkinleşir ve diş üzerindeki sıkı sıkıya tutunma özelliğini yavaş yavaş kaybeder. Diş üzerindeki tutunma bölgeleri bıçak sırtı formundan uzaklaşır. Ağız kokusu oluşmaya başlar ama her şeyden önemlisi fırçalarken ve /veya tükürürken yada sert bir gıda ısırırken kanama baş gösterir. O vakit hastanın yapması gereken, derhal bir diş hekimi yada bir dişeti uzmanı ile kontakt kurmaktır. Aksi takdirde geri dönüşümsüz sonuçlar oluşabilir ve bu durum hastayı ve hekime güç durumda bırakır. Unutulmamalıdır ki dişi ağızda tutan, onu çevreleyen destek dokulardır. Destek dokuların kaybı dişin kaybı demek olacaktır.

Dişeti hastalık belirtileri özetlenecek olursa :

  • Dişeti kanaması
  • Kötü ağız kokusu ve ağızda kötü tat
  • Dişetlerinde şişme ve kızarma
  • Dişetlerinde yanma
  • Dişetlerinde çekilmeler ve açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet
  • Dişeti kenarlarında veya dişler arasında, diş taşlarına bağlı siyah alanlar
  • Diş ile dişeti arasından iltihap gelmesi
  • Dişlerde sallanmalar, uzamalar, dişler arasında açılmalar
  • Dişetlerini kurcalama isteği
Dişeti Hastalıkları Genel Sınıflandırması :

Gingivitis

Dişetleri yumuşak bakteri plağından dolayı iltihaplanır. Bu dönemde kanamaya başlar. Eğer plak temizlenmezse, sertleşir ve diş taşına dönüşür.

Periodontitis

Yumuşak dokular şişer, lifler kopar, dişeti dişten ayrılır ve kemik erimeye başlar.

Genel Hatlarıyla Tedavi Yöntemleri

Oral Hijyen Eğitimi

Detartraj- Polisaj

Küretaj

Derin dişeti ceplerinin içi küretaj işlemiyle temizlenmekte, kayganlığını kaybetmiş yüzeye kök yüzeyi düzleştirilmesi uygulanmaktadır.

Flap Operasyonları

Kemik dokusuna ilerlemiş dişeti hastalıklarında sınırlı uyuşturma altında flap operasyonu yapılabilir.

Gingivektomi ve Gingivoplasti

Estetik veya tedavi amaçlı olarak dişeti kısaltılması (gingivektomi) ve şekillendirmesi (gingivoplasti) tedavileri

Damak Protezler hakkında bilgi almak için tıklayınız.